Del 1: Atomens uppbyggnad och materia

Inledning 

I denna första del i block 1 får du information om hur atommodellen har utvecklats genom tiderna och hur den ser ut idag. Du får även lära dig vad materia är och hur materia kan indelas. Förmodligen (eller förhoppningsvis!) känner du igen det mesta från grundskolan. Den första undervisningsfilmen, som handlar om atommodellens utveckling, är gjord av Magnus Ehinger som är giganten på youtube när det gäller undervisningsfilmer i kemi. Magnus förklarar hur den nuvarande atommodellen har växt fram genom olika experiment som kända kemister har genomfört. I den andra filmen går jag sedan igenom atomens uppbyggnad utifrån vad vi vet idag och i den tredje filmen redogör jag för indelningen av materia.

Matris som visar vad du bör kunna efter denna del

Utvecklingen av atommodellen 

Film: Atommodellen (Magnus Ehinger)

Atomens uppbyggnad utifrån vad vi vet idag

Pdf: Atomens uppbyggnad

Film: Atomens uppbyggnad

Film: Bortom Bohr atommodell (fördjupning för de intresserade)

Nedanstående film är gjord av Magnus Ehinger och är en fördjupning om atomernas uppbyggnad. I filmen får du lära dig om de olika underskalen som kallas för “orbitaler”. Innehållet i denna film behöver ni inte kunna i kursen Kemi 1 men kolla gärna ändå om du är intresserad! Orbitaler förklarar t.ex. varför vissa atomer har en “avvikande” elektronkonfiguration.

Materia 

Pdf: Materia

Film: Materia

Uppgifter att lösa

Kod till självrättande prov

Skapa en användare och logga sedan in på digitalaprov.se. Skriv in koden till provet:

Atommodellen och materia: 19YMR-XD2UD

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>