Del 3: Beräkna mängden av olika gifter och droger

Inledning 

Tullen på Arlanda gör ett narkotikabeslag. En stor plastpåse hittas med ett vitt pulver inuti. Med hjälp av vätskekromatografi (HPLC) identifierar teknikerna på NFC (Nationellt forensiskt centrum) i Norrköping att det är kokain det rör sig om. Men hur mycket kokain handlar det om? Hur stor massa kokain? Hur stor substansmängd kokain? Och exakt hur många molekyler kokain? I denna del ska du få lära dig att göra denna typ av kemiska beräkningar. Att beräkna massan är enkelt. Om vi har en våg är det bara att placera kokainet på vågen och se vad vågen visar. Men det är betydligt svårare att ta reda på substansmängden kokain (vad substansmängd är kommer du också få lära dig!) och det exakta antalet molekyler kokain! Då krävs det en del kemiska beräkningar!

Matris som visar vad du bör kunna efter denna del

Skärmavbild 2018-01-07 kl. 20.23.43

Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa 

Film: Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa (nyare och längre version)

PDF: Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa
Film: Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa (äldre och kortare version)

Beräkna koncentration, substansmängd och massa genom att kombinera 2 formler

Nu är det dags för lite svårare kemiska beräkningar. Men bli inte avskräckt. Du kommer fixa den här typen av uppgifter utan problem om du ser till att läsa igenom uppgifterna noggrant och jobba systematiskt. Skillnaden jämfört med de mer grundläggande kemiska beräkningarna är att vi nu måste använda och kombinera 2 formler för att komma fram till det korrekta svaret.

Film: Avancerade kemiska beräkningar del 2 – Beräkna koncentration, substansmängd och massa genom att kombinera 2 formler (del 1 är en kort introduktion som du inte behöver se)

PDF: Avancerade kemiska beräkningar del 2 – Beräkna koncentration, substansmängd och massa genom att kombinera 2 formler (del 1 är en kort introduktion som du inte behöver se)

Uppgifter att lösa

Skärmavbild 2018-01-07 kl. 20.07.01

Skärmavbild 2018-01-07 kl. 20.07.15

Uppgifter block 2, del 3

Facit till uppgifterna

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>