Facit – Uppgifter kemi 1, block 2, del 2

 

1. 0,14 mol/dm

2. 2,7 mol/dm

3. 0,088 mol

4. Nej, koncentrationen blir 0,16 mol/dm

5. 0,13 mol/dm

6. 0,40 mol/dm3  

7. Se förklaring i ppt/film.

8. 0,132 mol/dm

9. 0,26 mol/dm

10. Se förklaring i ppt/film.

11.

a) Jonföreningar leder ström medan molekylföreningar inte gör det. Konduktivitetstestet används för att testa ledningsförmågan hos den okända föreningen.

b) Värmen från lågan får valenselektronerna hos ämnets atomer att exciteras. Vid deexcitationen sänder elektronerna ut synligt ljus med olika våglängder (olika färger). Olika atomer har olika antal skal och/eller olika avstånd mellan sina skal vilket innebär att “elektronhoppen” ser lite olika ut och det leder också till att olika atomer avger olika våglängder/färger vid deexcitationen.

c)  När ett svårlösligt salt bildas i en vattenlösning så kallas det för en fällning. Det kan t.ex ske när vi kombinerar olika saltlösningar med varandra. Exempel: I en bägare har vi ett salt som är löst i vatten (ett lättlöst salt) och i en annan bägare har vi ett annat salt som också är löst i vatten (också lättlöst). Om vi blandar innehållet från båda dessa bägare i en ny bägare så kan nya kombinationer av joner ev. uppstå, och i vissa fall kan vi få ett salt som inte löser sig i vattnet. Saltet kommer då “fällas ut” och bilda en “klumpartad” massa i lösningen (olöst). Detta kallar vi för en fällning.

d) Bariumkarbonat, BaCO32- 

e) Natriumkarbonat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>