Facit – Uppgifter kemi 1, block 1, del 1

Facit

1) Protoner, neutroner och elektroner.

2) Neutronerna avskärmar protonerna från varandra och därmed stabiliserar de atomkärnan. Om det enbart skulle vara protoner så skulle protonerna repellera varandra (stöta bort) p.g.a. den positiva laddningen.

3)

Natrium

4)

Cl= K: 2 L: 8: M: 7
O= K: 2 L: 6
Mg= K: 2 L: 8 M: 2
Li= K: 2 L: 1

5) Avge valenselektroner, ta emot valenselektroner eller dela på valenselektroner.

6) Natriumatomen kan avge sin enda valenselektron till fluoratomen. Båda atomerna kommer då få 8 elektroner i sitt yttersta skal.

7) Kloratomer har 7 valenselektroner. Genom att dela på 2 valenselektroner så kan båda få 8 elektroner i sitt yttersta skal.

Klor

8) Valenselektronerna har mest energi eftersom det är de elektronerna i atomen som sitter lösast och har lättast att röra på sig. De sitter lösast eftersom de sitter längst ut från atomkärnan och påverkas därför minst av kraften från atomkärnan (de positiva protonerna i atomkärnan attraherar de negativt laddade elektronerna).

9)

Mjölk
Salt löst i vatten
Luft

10)

a) Kemisk förening
b) Grundämne
c) Kemisk förening
d) Kemisk förening
e) Kemisk förening
f) Grundämne

11) Fast, flytande, gas. Höja eller sänka temperaturen.

12) De har redan ädelgasstruktur, vilket innebär att de har 8 elektroner i sitt yttersta skal (helium har 2 valenselektroner eftersom helium bara har 1 skal och i det skalet får det bara plats 2 elektroner). 8 valenselektroner räknas som ett stabilt tillstånd. Man säger att det yttersta skalet är ”fullt”. Det är dock en sanning med modifikation. Vissa atomer får egentligen plats med fler än 8 valenselektroner men då måste de extra valenselektronerna fyllas på i s.k. underskal som ligger långt ut från atomkärnan. Det innebär att de extra valenselektronerna sitter väldigt löst/mycket energi (eftersom de sitter långt från atomkärnan) och lossnar därför väldigt enkelt.

13) Metallglans, avger valenselektroner relativt lätt, leder ström, formbara.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>