Test: Titrering

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
20 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,20 mol/dm3 . BTB används som indikator och när 15 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.

2. 
Vad stämmer inte angående ekvivalenspunkten?

3. 
I en E-kolv har du tillsatt 25,0 ml ättiksyra (HAc) med okänd koncentration, samt en indikator. Du använder natriumhydroxidlösning (NaOH) med koncentrationen 0,12 mol/dm3 som titrator. Efter att 20,0 ml av NaOH-lösningen är tillsatt nås ekvivalenspunkten. Vilken koncentration har ättiksyran?

4. 
Du titrerar en 25 ml ättiksyralösning med en NaOH-lösning som har koncentrationen 0,8 mol/dm3. Efter beräkningar kommer du fram till att ättiksyralösningen har koncentrationen 0,4 mol/dm3. Hur mycket NaOH-lösning behövde du tillsätta för att nå ekvivalenspunkten?

5. 
20 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,15 mol/dm3. BTB används som indikator och när 29,5 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.

6. 
Vad är en indikator?

7. 
Vilken utrustning behövs inte vid titrering?

8. 
I en E-kolv har du tillsatt 10,0 ml ättiksyra (HAc) med okänd koncentration, samt en indikator. Du använder natriumhydroxidlösning (NaOH) med koncentrationen 0,15 mol/dm3 som titrator. Efter att 18,0 ml av NaOH-lösningen är tillsatt nås ekvivalenspunkten. Vilken koncentration har ättiksyran?

9. 
15 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,20 mol/dm3. BTB används som indikator och när 33 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.

10. 
Vad är korrekt angående titrering?

11. 
Vad är syftet med titrering?

12. 
Varför är det lämpligt att använda en byrett vid titrering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *