Gästbok

Skriv gärna i gästboken! Du kan antingen ställa en kemifråga till mig eller bara skriva vad du tycker om kemilektioner.se! Vad tycker du är bra med sidan? Har du förslag på förbättringar eller har du upptäckt några konstigheter? Jag svarar på kemifrågor i den mån jag hinner med alt. hänvisar till ställen på kemilektioner.se där du förmodligen kan hitta svaret på egen hand! Vill du skriva till mig privat så kan du mejla på niklasdahren@hotmail.com.

/Niklas Dahrén


Skriv ett nytt inlägg i gästboken

 
 
 
 
 
 
 
Fält markerade med * är obligatoriska.
Din e-postadress kommer inte att publiceras.
Det är möjligt att ditt inlägg endast kommer visas i gästboken när jag har granskat det.
Jag förbehåller mig rätten att redigera, ta bort eller inte publicera inlägg.
6 inlägg.
Charlotte Charlotte från Umeå skrev den april 19, 2024 kl. 10:41 f m
Hej!
Tack för riktigt pedagogiska föreläsningar! Tack vare dig klarade jag kemi 1 med bravur.
Nu är jag inne på kemi 2 och undrar om du har planerat på ett ungefär när samtliga filmer inom biokemi kommer?
Svar från admin: admin
Hej! Kul att höra att jag kunde vara till hjälp. Jag jobbar för fullt med att förbättra gamla och göra helt nya powerpoint-presentationer samt nya självrättande tester, uppgifter m.m. Jag lägger ut dessa kontinuerligt. Det finns flera nya utlagda om proteiner, fetter och kolhydrater samt om proteinsyntesen. Filmerna kommer jag dock inte hinna med under vårterminen utan de kommer spelas in under sommaren och hösten.
Mustaf Mohamed Mustaf Mohamed från Falköping skrev den april 13, 2024 kl. 5:08 e m
Hej!

Jag läser kursen kemi 2 och vi håller just nu på med analytisk metod, där jag fick i uppdrag att ta reda fakta om jonbyteskromatografi. Jag hittar inte så mycket fakta direkt, mer på engelska versioner som jag knappt förstår någonting om. I läroböckerna står det heller inte särskilt mycket om.
Jag skulle vilja att du hjälper med att förklara för mig vad jonbyteskromatografi är? Dessutom vad metoden används till? Sist men inte minst hur processen går till?

Jag skulle uppskatta en snabb svar!
Tack på förhand

Mvh Mustaf
Svar från admin: admin
Hej!
Jonbyteskromatografi används ofta för att separera joner och laddade molekyler i komplexa blandningar från varandra, t.ex. olika proteiner, aminosyror, nukleinsyror och jonföreningar. Den stationära fasen i jonbyteskromatografi består av en slags kolonn där insidan är klädd med laddade grupper, antingen positiva grupper (katjoner) eller negativa grupper (anjoner). De olika komponenterna i provet separeras sedan baserat på deras laddningar. Om vi t.ex. använder en negativt laddad stationär fas så kommer positivt laddade joner eller molekyler binda starkare till den stationära fasen och tar längre tid på sig genom kolonnen. Negativt laddade joner eller molekyler åker däremot ut snabbare. Vi får därför en separation av olika ämnen utifrån deras laddningar!

Här är en bra animation som visar hur det fungerar: https://www.youtube.com/watch?v=i4U4ndf2ayg
Valentin Valentin skrev den december 15, 2023 kl. 10:51 f m
Jag skulle vilja påstå att den här sidan är den mest effektiva läroboken någonsin! Det gör repetition av det vi lär oss snabbt och smidigt och allt är organiserat så att man hittar! <3
Svar från admin: admin
Kul att höra!
GK GK skrev den december 12, 2023 kl. 9:24 e m
Tack för allt jobb du lagt ner på din videos mm. Otroligt hjälpfulla resurser!
Svar från admin: admin
Kul att höra!
Ali Ali skrev den oktober 23, 2023 kl. 11:52 f m
Bästa resursen någonsin för Kemi 1 och 2!!

En bra plats för att repetera de delar man inte förstår och öva inför slutprovet
Svar från admin: admin
Kul att kunna vara till hjälp!
admin admin skrev den september 10, 2023 kl. 6:37 e m
Testar om gästboken fungerar!