Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se
1. Du titrerar en 25 ml ättiksyralösning med en NaOH-lösning som har koncentrationen 0,8 mol/dm3. Efter beräkningar kommer du fram till att ättiksyralösningen har koncentrationen 0,4 mol/dm3. Hur mycket NaOH-lösning behövde du tillsätta för att nå ekvivalenspunkten?
2. I en E-kolv har du tillsatt 10,0 ml ättiksyra (HAc) med okänd koncentration, samt en indikator. Du använder natriumhydroxidlösning (NaOH) med koncentrationen 0,15 mol/dm3 som titrator. Efter att 18,0 ml av NaOH-lösningen är tillsatt nås ekvivalenspunkten. Vilken koncentration har ättiksyran?
3. 20 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,20 mol/dm3 . BTB används som indikator och när 15 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.
4. I en E-kolv har du tillsatt 25,0 ml ättiksyra (HAc) med okänd koncentration, samt en indikator. Du använder natriumhydroxidlösning (NaOH) med koncentrationen 0,12 mol/dm3 som titrator. Efter att 20,0 ml av NaOH-lösningen är tillsatt nås ekvivalenspunkten. Vilken koncentration har ättiksyran?
5. Vad är korrekt angående titrering?
6. Vad stämmer inte angående ekvivalenspunkten?
7. 20 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,15 mol/dm3. BTB används som indikator och när 29,5 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.
8. 15 ml HCl-lösning med okänd koncentration titreras med en NaOH-lösning med koncentrationen 0,20 mol/dm3. BTB används som indikator och när 33 ml av NaOH-lösningen är tillsatt slår BTB om till grön färg. Beräkna HCl-lösningens koncentration.
10. Varför är det lämpligt att använda en byrett vid titrering?
12. Vad är syftet med titrering?