Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

2. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

3. 
Vilka av alternativen är disackarider?

4. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

5. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

6. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

7. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

8. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

9. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

10. 
Vad är en aldohexos?

11. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

12. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

13. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

14. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

15. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

16. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

17. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

18. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

19. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

20. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

21. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

22. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

23. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

24. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

25. 
Vad är ett kodon?

26. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

27. 
Vart i cellen sker translationen?

28. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

29. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

30. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

31. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

32. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

33. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

34. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

35. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

36. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

37. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

38. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

39. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

40. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

41. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

42. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

43. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

44. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

45. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

46. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

47. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

48. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

49. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

50. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

51. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

52. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

53. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

54. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

55. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

56. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

57. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

58. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

59. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

60. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

61. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

62. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

63. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

64. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

65. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

66. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

67. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

68. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

69. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

70. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

71. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

72. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

73. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

74. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

75. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

76. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

77. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

78. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

79. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

80. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

81. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

82. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

83. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

84. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

85. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

86. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

87. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

88. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

89. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

90. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

91. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

92. 
Vad är ett antikodon?

93. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

94. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

95. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

96. 
Vilka av alternativen är disackarider?

97. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

98. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

99. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

100. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

101. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

102. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

103. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

104. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

105. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

106. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

107. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

108. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

109. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

110. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *