Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

2. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

3. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

4. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

5. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

6. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

7. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

8. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

9. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

10. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

11. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

12. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

13. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

14. 
Vart i cellen sker translationen?

15. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

16. 
Vad är ett antikodon?

17. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

18. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

19. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

20. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

21. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

22. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

23. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

24. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

25. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

26. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

27. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

28. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

29. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

30. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

31. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

32. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

33. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

34. 
Vilka av alternativen är disackarider?

35. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

36. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

37. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

38. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

39. 
Vad är en aldohexos?

40. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

41. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

42. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

43. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

44. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

45. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

46. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

47. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

48. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

49. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

50. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

51. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

52. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

53. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

54. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

55. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

56. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

57. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

58. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

59. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

60. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

61. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

62. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

63. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

64. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

65. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

66. 
Vilka av alternativen är disackarider?

67. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

68. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

69. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

70. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

71. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

72. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

73. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

74. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

75. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

76. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

77. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

78. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

79. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

80. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

81. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

82. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

83. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

84. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

85. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

86. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

87. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

88. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

89. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

90. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

91. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

92. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

93. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

94. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

95. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

96. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

97. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

98. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

99. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

100. 
Vad är ett kodon?

101. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

102. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

103. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

104. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

105. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

106. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

107. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

108. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

109. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

110. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *