Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

2. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

3. 
Vad är ett antikodon?

4. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

5. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

6. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

7. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

8. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

9. 
Vad är ett kodon?

10. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

11. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

12. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

13. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

14. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

15. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

16. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

17. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

18. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

19. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

20. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

21. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

22. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

23. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

24. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

25. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

26. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

27. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

28. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

29. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

30. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

31. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

32. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

33. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

34. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

35. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

36. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

37. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

38. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

39. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

40. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

41. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

42. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

43. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

44. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

45. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

46. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

47. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

48. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

49. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

50. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

51. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

52. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

53. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

54. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

55. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

56. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

57. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

58. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

59. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

60. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

61. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

62. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

63. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

64. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

65. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

66. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

67. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

68. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

69. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

70. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

71. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

72. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

73. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

74. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

75. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

76. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

77. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

78. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

79. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

80. 
Vart i cellen sker translationen?

81. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

82. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

83. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

84. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

85. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

86. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

87. 
Vad är en aldohexos?

88. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

89. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

90. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

91. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

92. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

93. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

94. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

95. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

96. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

97. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

98. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

99. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

100. 
Vilka av alternativen är disackarider?

101. 
Vilka av alternativen är disackarider?

102. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

103. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

104. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

105. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

106. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

107. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

108. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

109. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

110. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *