Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Vilka av alternativen är disackarider?

2. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

3. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

4. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

5. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

6. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

7. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

8. 
Vad är ett kodon?

9. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

10. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

11. 
Vilka av alternativen är disackarider?

12. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

13. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

14. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

15. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

16. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

17. 
Vad är ett antikodon?

18. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

19. 
Vart i cellen sker translationen?

20. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

21. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

22. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

23. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

24. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

25. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

26. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

27. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

28. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

29. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

30. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

31. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

32. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

33. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

34. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

35. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

36. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

37. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

38. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

39. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

40. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

41. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

42. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

43. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

44. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

45. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

46. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

47. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

48. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

49. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

50. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

51. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

52. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

53. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

54. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

55. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

56. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

57. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

58. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

59. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

60. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

61. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

62. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

63. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

64. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

65. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

66. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

67. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

68. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

69. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

70. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

71. 
Vad är en aldohexos?

72. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

73. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

74. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

75. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

76. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

77. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

78. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

79. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

80. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

81. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

82. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

83. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

84. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

85. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

86. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

87. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

88. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

89. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

90. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

91. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

92. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

93. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

94. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

95. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

96. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

97. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

98. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

99. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

100. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

101. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

102. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

103. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

104. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

105. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

106. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

107. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

108. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

109. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

110. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *