Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

2. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

3. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

4. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

5. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

6. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

7. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

8. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

9. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

10. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

11. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

12. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

13. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

14. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

15. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

16. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

17. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

18. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

19. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

20. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

21. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

22. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

23. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

24. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

25. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

26. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

27. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

28. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

29. 
Vilka av alternativen är disackarider?

30. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

31. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

32. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

33. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

34. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

35. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

36. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

37. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

38. 
Vad är en aldohexos?

39. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

40. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

41. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

42. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

43. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

44. 
Vad är ett antikodon?

45. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

46. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

47. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

48. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

49. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

50. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

51. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

52. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

53. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

54. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

55. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

56. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

57. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

58. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

59. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

60. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

61. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

62. 
Vilka av alternativen är disackarider?

63. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

64. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

65. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

66. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

67. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

68. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

69. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

70. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

71. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

72. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

73. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

74. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

75. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

76. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

77. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

78. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

79. 
Vad är ett kodon?

80. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

81. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

82. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

83. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

84. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

85. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

86. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

87. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

88. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

89. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

90. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

91. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

92. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

93. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

94. 
Vart i cellen sker translationen?

95. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

96. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

97. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

98. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

99. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

100. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

101. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

102. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

103. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

104. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

105. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

106. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

107. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

108. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

109. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

110. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *