Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se
1. Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?
2. Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?
3. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?
4. Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?
5. Hur bildas tertiärstrukturer?
6. Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?
7. Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?
8. En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?
9. Vad stämmer angående fettsyran på bilden?
10. Vilken nettoladdning har en zwitterjon?
11. Vad stämmer angående fettsyran på bilden?
12. Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?
13. Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?
14. Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?
15. Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?
16. Vilka av alternativen är monosackarider?
17. Hur många strukturnivåer har följande protein?
18. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
19. Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?
20. Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?
21. Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?
22. Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?
23. Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?
24. Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?
25. Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?
26. Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?
27. Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?
28. Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?
29. Vad stämmer angående fettsyran på bilden?
30. Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?
31. Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?
32. Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?
33. Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?
34. Vad är ett antikodon?
35. Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?
36. Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?
37. Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?
38. Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?
39. Vilken nettoladdning har en zwitterjon?
40. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
41. Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?
42. Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?
43. Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"
44. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
45. Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?
46. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
47. Hur bildas sekundärstrukturer?
48. Vad stämmer angående fettsyran på bilden?
49. Vilken/vilka bindningar finns i amylos?
50. Vilka av alternativen är polysackarider?
51. Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?
52. Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"
53. Vad får i normala fall translationen att avslutas?
54. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
55. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?
56. Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?
57. Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?
58. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
59. Vad menas med konjugerande proteiner?
60. Vart i cellen sker modifiering av mRNA?
61. Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?
62. Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?
63. Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?
64. Vad stämmer angående denaturering av proteiner?
65. Vilka av alternativen är polysackarider?
66. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?
67. Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?
68. Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?
69. Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?
70. Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?
71. Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"
72. Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?
73. Vart i cellen sker translationen?
74. Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?
75. I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?
76. Vilka av alternativen är monosackarider?
77. Vilka delar ingår i en fosfolipid?
78. Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?
79. Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?
80. Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?
81. Vilka av alternativen är disackarider?
82. Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?
83. Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"
84. Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?
85. Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?
86. Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?
88. Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?
89. Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?
90. Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?
91. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
92. Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?
93. Vad stämmer inte angående fettsyror?
94. Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?
95. Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?
96. Hur bildas tertiärstrukturer?
97. När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?
98. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?
99. Vilka av alternativen är disackarider?
100. Vad heter följande sekundärstruktur?
101. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
102. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?
103. Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?
104. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
105. Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?
106. Vad är en aldohexos?
107. Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?
108. Vad är det kemiska namnet på druvsocker?
109. Vad stämmer angående denaturering av proteiner?
110. Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?