Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

2. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

3. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

4. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

5. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

6. 
Vart i cellen sker translationen?

7. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

8. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

9. 
Vad är en aldohexos?

10. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

11. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

12. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

13. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

14. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

15. 
Vilka av alternativen är disackarider?

16. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

17. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

18. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

19. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

20. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

21. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

22. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

23. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

24. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

25. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

26. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

27. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

28. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

29. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

30. 
Vad är ett kodon?

31. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

32. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

33. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

34. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

35. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

36. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

37. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

38. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

39. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

40. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

41. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

42. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

43. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

44. 
Vilka av alternativen är disackarider?

45. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

46. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

47. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

48. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

49. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

50. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

51. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

52. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

53. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

54. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

55. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

56. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

57. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

58. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

59. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

60. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

61. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

62. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

63. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

64. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

65. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

66. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

67. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

68. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

69. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

70. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

71. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

72. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

73. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

74. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

75. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

76. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

77. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

78. 
Vad är ett antikodon?

79. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

80. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

81. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

82. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

83. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

84. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

85. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

86. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

87. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

88. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

89. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

90. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

91. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

92. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

93. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

94. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

95. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

96. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

97. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

98. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

99. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

100. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

101. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

102. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

103. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

104. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

105. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

106. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

107. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

108. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

109. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

110. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *