Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

2. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

3. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

4. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

5. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

6. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

7. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

8. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

9. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

10. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

11. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

12. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

13. 
Vart i cellen sker translationen?

14. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

15. 
Vilka av alternativen är disackarider?

16. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

17. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

18. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

19. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

20. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

21. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

22. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

23. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

24. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

25. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

26. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

27. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

28. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

29. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

30. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

31. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

32. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

33. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

34. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

35. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

36. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

37. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

38. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

39. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

40. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

41. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

42. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

43. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

44. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

45. 
Vad är en aldohexos?

46. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

47. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

48. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

49. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

50. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

51. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

52. 
Vilka av alternativen är disackarider?

53. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

54. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

55. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

56. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

57. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

58. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

59. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

60. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

61. 
Vad är ett kodon?

62. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

63. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

64. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

65. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

66. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

67. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

68. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

69. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

70. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

71. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

72. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

73. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

74. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

75. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

76. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

77. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

78. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

79. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

80. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

81. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

82. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

83. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

84. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

85. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

86. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

87. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

88. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

89. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

90. 
Vad är ett antikodon?

91. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

92. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

93. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

94. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

95. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

96. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

97. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

98. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

99. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

100. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

101. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

102. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

103. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

104. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

105. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

106. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

107. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

108. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

109. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

110. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *