Test: Biomolekyler och biokemi (test på hela blocket)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Vad är det kemiska namnet på druvsocker?

2. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

3. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

4. 
Hur många nukleotider/kvävebaser i genen kodar för varje aminosyra?

5. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

6. 
Vilken/vilka polysackarider innehåller β-1,4-glykosidbindningar?

7. 
Hur bildas sekundärstrukturer?

8. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

9. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

10. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

11. 
Vad stämmer angående enkelomättade fettsyror?

12. 
Vad stämmer inte angående fettsyror?

13. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

14. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

15. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

16. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

17. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 2?

18. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

19. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

20. 
Vad stämmer angående fleromättade fettsyror?

21. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

22. 
Vilka av alternativen är disackarider?

23. 
Vilken/vilka av följande ämnen är polysackarider med förgreningar?

24. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

25. 
Vilka av alternativen är polysackarider?

26. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

27. 
Vad heter processen som innebär att mRNA bildas?

28. 
I ett protein sitter aminosyrorna ihop med varandra med en form av kovalent bindning som har viss dubbelbindningskaraktär. Vad heter bindningen?

29. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

30. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

31. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

32. 
Vilken är den sista fasen av translationen där den färdiga polypeptidkedjan frigörs från ribosomen?

33. 
Vart i cellen sker modifiering av mRNA?

34. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

35. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

36. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

37. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

38. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyra är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör aminosyran?

39. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteinfabrik"

40. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

41. 
Vilken är huvudrollen för transfer-RNA (tRNA) under translationen?

42. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

43. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

44. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

45. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

46. 
Vad kallas reaktionen som kopplar ihop aminosyror med varandra?

47. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

48. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

49. 
Vad är det kemiska namnet på mjölksocker?

50. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

51. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

52. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Syntetiserar mRNA"

53. 
Vilka av alternativen är monosackarider?

54. 
Är nedanstående aminosyra en zwitterjon (amfojon)?

55. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

56. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

57. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

58. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

59. 
En triglycerid (triacylglycerol) är uppbyggt av en glycerolmolekyl och...?

60. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

61. 
Vad stämmer inte angående mättade fettsyror?

62. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

63. 
Vad stämmer angående fettsyran på bilden?

64. 
Vilken del av aminosyran är alltid negativt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

65. 
Vilken/vilka bindningar finns i cellulosa?

66. 
Vilka av alternativen är disackarider?

67. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

68. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

69. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

70. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

71. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

72. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

73. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

74. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en bas i neutral form?

75. 
Vilken del av aminosyran är alltid positivt laddad vid fysiologiskt pH-värde?

76. 
Vilken av följande ämnen har flest förgreningar?

77. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

78. 
Aminosyror är amfolyter. Vad menas med det?

79. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylos?

80. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

81. 
Amylos, amylopektin och glykogen är uppbyggda av...?

82. 
Vilken är den första aminosyran som translationen alltid startar med?

83. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

84. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

85. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

86. 
Vad får i normala fall translationen att avslutas?

87. 
Cellulosa och cellobios är uppbyggda av...?

88. 
Vilken del av aminosyran (bortsett från vissa sidokedjor) kan fungera som en syra i neutral form?

89. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

90. 
Vart i cellen sker translationen?

91. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Bygger upp ribosomen och katalyserar reaktionerna i ribosomen"

92. 
Vad är en aldohexos?

93. 
Vad är ett kodon?

94. 
Laktosintoleranta saknar (eller har för lite av) ett enzym som heter...?

95. 
Vad heter processen som innefattar att olika aminosyror kopplas ihop till en polypeptidkedja?

96. 
Vad är ett antikodon?

97. 
Vilket begrepp passar in på följande beskrivning: "Proteininstruktion"

98. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

99. 
Vilken typ av fettsyror har lägst smältpunkt?

100. 
Vilka delar ingår i en fosfolipid?

101. 
Vilken/vilka bindningar finns i amylopektin?

102. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

103. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

104. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

105. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

106. 
Här är beteckningen på en fettsyra utifrån karboxyl-referenssystemet. Vilka påståenden är korrekta?

107. 
Vad heter de delar i en gen som kodar för ett protein?

108. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Nedanstående aminosyror är i neutral form (alltså inte vid fysiologiskt pH-värde). Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

109. 
När enzymet laktas spjälkar laktos i tunntarmen så bildas monosackariderna...?

110. 
Di- och polysackarider bildas i en typ av reaktion som kallas för...?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *