Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se
1. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
2. Vad är proteiner i huvudsak uppbyggda av?
3. Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?
4. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
5. Vad stämmer angående denaturering av proteiner?
6. Mycket av proteinets veckning sker spontant. Hur går det till?
7. Ett äldre namn på proteiner är...?
8. Vad är en vanlig konsekvens vid felveckning av ett protein?
9. Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?
10. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
11. Vilken av följande påståenden beskriver bäst proteinveckning?
12. Hur bildas sekundärstrukturer?
13. Vad heter dom proteiner som hjälper andra proteiner med proteinveckningen?
14. Vad är proteiner i huvudsak uppbyggda av?
15. Vad heter proteinet som har blivit felveckat vid sjukdomarna ”Galna kosjukan” och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom?
16. Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att svängar ska uppstå?
17. Vilka två alternativ är möjliga effekter av denaturering av proteiner?
18. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
19. Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?
20. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
21. Bilden visar proteinet myoglobin. Vilka påståenden är felaktiga?
22. Vad kan vara orsaker till felveckning av proteiner?
23. Vad heter följande sekundärstruktur?
24. Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?
25. Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?
26. Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilken huvudgrupp tillhör proteinet på bilden?
27. Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?
28. Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?
29. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
30. Namnet protein härstammar från det grekiska ordet ”protos” som betyder...?
31. Vilken typ av bindningar kan opolära sidokedjor skapa mellan varandra?
32. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 1?
33. Vilket alternativ är inte en typ av proteiner?
34. Vilken typ av miljö kan orsaka denaturering av proteiner?
35. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?
36. Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?
37. Vad stämmer angående denaturering av proteiner?
38. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
39. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?
40. Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett lipoprotein?
41. Vilka sekundärstrukturer ingår i följande protein?
42. Vad stämmer angående denaturering av proteiner?
43. Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilken huvudgrupp tillhör proteinet på bilden?
44. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??
45. Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?
46. Vad menas med konjugerande proteiner?
47. Hur bildas tertiärstrukturer?
48. Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?
49. Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?
50. Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?
51. Vilken nettoladdning har en zwitterjon?
52. Vad kan vara orsaker till felveckning av proteiner?
53. Vad är en oligopeptid?
54. Vilken typ av bindningar skapar basiska sidokedjor till sura sidokedjor vid fysiologiskt pH-värde?
55. De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?
56. Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?
57. Vilken typ av bindningar mellan sidokedjorna i ett protein är starkast?
58. Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?
59. Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett hemoprotein?
60. Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?
61. Vad är en polypeptid?
62. Vad menas med enkla proteiner?
64. Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?
65. Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?
66. Hur många strukturnivåer har följande protein?
67. Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?
69. Hur många strukturnivåer har följande protein?
70. Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i en proteoglykan?
71. Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett glykoprotein?