Test: Proteiner och aminosyror (test på hela del 1)

Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se

1. 
Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett glykoprotein?

2. 
Vilka sekundärstrukturer ingår i följande protein?

3. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 1?

4. 
Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett lipoprotein?

5. 
Vad är en tripeptid?

6. 
Vad är en oligopeptid?

7. 
Många proteiner innehåller prostetiska grupper. Vad är felaktigt angående prostetiska grupper?

8. 
Hur bildas tertiärstrukturer?

9. 
Alla aminosyror är uppbyggda på ungefär samma sätt. Vilket av alternativen är inte en del som ingår i alla aminosyror?

10. 
Vad är proteiner i huvudsak uppbyggda av?

11. 
Vad kan vara orsaker till felveckning av proteiner?

12. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att betastrukturer ska uppstå?

13. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

14. 
Ett äldre namn på proteiner är...?

15. 
Vad är proteiner i huvudsak uppbyggda av?

16. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

17. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

18. 
Vad heter bindningarna som håller ihop och hjälper till att skapa följande sekundärstruktur?

19. 
Vilka två alternativ är möjliga effekter av denaturering av proteiner?

20. 
Vilken nettoladdning har en zwitterjon?

21. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

22. 
Vad är en vanlig konsekvens vid felveckning av ett protein?

23. 
Vilket alternativ är inte en typ av proteiner?

24. 
Alfahelixar och olika typer av beta-strukturer är...?

25. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

26. 
Namnet protein härstammar från det grekiska ordet ”protos” som betyder...?

27. 
Mycket av proteinets veckning sker spontant. Hur går det till?

28. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

29. 
Hur många av aminosyrorna är essentiella för vuxna individer?

30. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilka?

31. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

32. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilken huvudgrupp tillhör proteinet på bilden?

33. 
Sekvensen av aminosyror i polypeptidkedjan är...?

34. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 3?

35. 
Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i ett hemoprotein?

36. 
Vad är ett protein?

37. 
Vad heter proteinet som har blivit felveckat vid sjukdomarna ”Galna kosjukan” och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom?

38. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild a)?

39. 
Vilken typ av miljö kan orsaka denaturering av proteiner?

40. 
Vad kan vara orsaker till felveckning av proteiner?

41. 
Vilken typ av bindningar mellan sidokedjorna i ett protein är starkast?

42. 
Proteiner kan delas in i 2 huvudgrupper. Vilken huvudgrupp tillhör proteinet på bilden?

43. 
Vad menas med konjugerande proteiner?

44. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

45. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

46. 
Proteiner kan ha olika ämnen bundna till sig. Vilket ämne sitter bunden i en proteoglykan?

47. 
Vad heter följande sekundärstruktur?

48. 
Vad är en polypeptid?

49. 
Vad heter dom proteiner som hjälper andra proteiner med proteinveckningen?

50. 
Vad menas med enkla proteiner?

51. 
Vad av följande är centralt när det kommer till hur ett protein veckas till sin korrekta 3D-struktur?

52. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att alfahelixar ska kunna uppstå?

53. 
Bilden visar en hemgrupp. Vad är felaktigt angående hemgruppen?

54. 
Vilken typ av bindningar kan opolära sidokedjor skapa mellan varandra?

55. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

56. 
Vad kallas den struktur som visar hur olika subenheter sitter i förhållande till varandra?

57. 
Vilken av följande påståenden beskriver bäst proteinveckning?

58. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilket alternativ är inte en av dessa grupper?

59. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

60. 
Vilka egenskaper måste aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) ha för att svängar ska uppstå?

61. 
Proteinernas tertiärstruktur skapas och hålls ihop av olika typer av bindningar mellan aminosyrornas sidokedjor (R-grupper) eller med omgivande vattenmolekyler. Vad heter bindningen vid nummer 4?

62. 
Hur många strukturnivåer har följande protein?

63. 
Saltsyran i magsäcken denaturerar de proteiner vi äter. Vilka bindningar i proteinet påverkar saltsyran?

64. 
Vilken typ av monomerer bygger upp proteiner?

65. 
Vad heter sekundärstrukturen på bild b)?

66. 
Vad stämmer angående denaturering av proteiner?

67. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör dessa aminosyror?

68. 
De 20 aminosyrorna som bygger upp kroppens proteiner delas in i 4 grupper utifrån sidokedjans egenskaper. Vilken grupp tillhör nedanstående aminosyra??

69. 
Bilden visar proteinet myoglobin. Vilka påståenden är felaktiga?

70. 
Vilken typ av bindningar skapar basiska sidokedjor till sura sidokedjor vid fysiologiskt pH-värde?

71. 
Hur bildas sekundärstrukturer?