Test: Säkerhet vid laborationer Testet är gjort av: Niklas Dahrén, kemilektioner.se1. Vad av följande får man göra i en labbsal?Dricka vattenLekaSkrattaÄta matHa vattenkrig med nödduschenProvsmaka kemikalier2. Vad är viktigt att tänka på när det gäller kemikaliehantering? Att alltid hålla till i ett dragskåp vid hantering av kemikalier och vid utförande av olika laborationer (om inte läraren har sagt något annat). Att aldrig använda kemikalier vid laborationer Att inte hälla tillbaka restkemikalier i de ursprungliga behållarna. Fråga istället läraren vart kemikalierna ska slängas.3. Vilken åtgärd bör direkt vidtas om en person får stänk av kemikalier i ögonen?Täck personen med brandfiltStäll personen under nödduschenTa på skyddsglasögon på personenFå personen att skölja ögonen med ögonduschenSpruta med pulversläckaren på personen4. Hur kan du förebygga frätskador på huden? Använda nödduschen innan laborationen startar Inte äta mat i labbsalen Hålla till i dragskåp Använda labbrock5. Vad bör du ha på dig när du handskas med kemikalier? Labbrock Ytterjacka Munskydd Handskar Skyddsglasögon Knäskydd6. Vilka av följande åtgärder är lämpliga att vidta om en person börjar brinna? Få personen att skölja ögonen med ögonduschen Spruta med pulversläckaren på personen Lyft in personen i dragskåpet och stäng luckan för att minska syretillförseln Få ned personen på golvet och täck personen med en brandfilt Ta på skyddsglasögon på personen Ställ personen under nödduschen7. Vad är en lämplig åtgärd vid en stor brand i ett föremål (ej person)?Lyft in föremålet i ett dragskåp och stäng luckanKväv elden med en glasbägareSpruta med pulversläckaren alt. lägg en brandfilt över föremåletStäll föremålet i nödduschen8. Hur kan du förebygga ögonskador? Använda labbrock Använda skyddsglasögon Hålla till i dragskåp Inte äta mat i labbsalen9. Vad är viktigt att tänka på när det gäller kemikaliehantering? Att aldrig smaka på kemikalier eller ta på kemikalier med fingrarna. Att alltid använda handskar vid hantering av kemikalier Att läsa noga på etiketten innan du tar något från en flaska eller en förpackning, så att du vet vilken kemikalie det är och vilka risker det finns med ämnet.Time is Up!