Del 3: Beräkna substansmängd, massa och koncentration

Inledning 

Tullen på Arlanda gör ett narkotikabeslag. En stor plastpåse hittas med ett vitt pulver inuti. Med hjälp av vätskekromatografi (HPLC) identifierar teknikerna på NFC (Nationellt forensiskt centrum) i Norrköping att det är kokain det rör sig om. Men hur mycket kokain handlar det om? Hur stor massa kokain? Hur stor substansmängd kokain? Och exakt hur många molekyler kokain? I denna del ska du få lära dig att göra denna typ av kemiska beräkningar. Att beräkna massan är enkelt. Om vi har en våg är det bara att placera kokainet på vågen och se vad vågen visar. Men det är betydligt svårare att ta reda på substansmängden kokain och det exakta antalet molekyler kokain! Då krävs det en del kemiska beräkningar!

Den första filmen innehåller mer grundläggande beräkningar. I den andra filmen blir det dock dags för lite svårare kemiska beräkningar. Men bli inte avskräckt. Du kommer fixa den här typen av uppgifter utan problem om du ser till att läsa igenom uppgifterna noggrant och jobba systematiskt. Skillnaden jämfört med de mer grundläggande kemiska beräkningarna är att vi nu måste använda och kombinera 2 formler för att komma fram till det korrekta svaret.

Matris som visar vad du bör kunna efter denna del
Skärmavbild 2018-01-07 kl. 20.23.43
 
Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa 

PDF: Beräkningar med substansmängd, molmassa och massa

 
Beräkna koncentration, substansmängd och massa genom att kombinera 2 formler

(Del 1 är en kort introduktion som du inte behöver se)

PDF: Avancerade kemiska beräkningar del 2 – Beräkna koncentration, substansmängd och massa genom att kombinera 2 formler

Uppgifter att lösa

Uppgifter block 2, del 3

Facit till uppgifterna

Självrättande tester

Test: Beräkna substansmängd, massa och koncentration (nivå 1)

Test: Beräkna substansmängd, massa och koncentration (nivå 2)